Werkwijze en opbouw
We starten met een uitgebreide intake; inventarisatie van al bekende patronen, waar willen jullie aandacht voor en welke vragen spelen er binnen de relatie. Van daaruit formuleren we de doelen van jullie beiden.
Er is aandacht voor:
- wat jij voelt en wat jouw behoeftes zijn;
wat beweegt mij? - het afstemmen van deze gevoelens en behoeftes met elkaar;
wat beweegt jou? - ervarend onderzoeken hoe het afstemmen bemoeilijkt wordt;
welke patronen herken ik en welke nog niet? - welke nieuwe stappen er nodig zijn om af te stemmen;
hoe kunnen we naar elkaar toe bewegen om weer meer samen te kunnen?
Tijdens de 4 fases worden door ervaringsgerichte oefeningen relatievragen tastbaar en voelbaar gemaakt. De haptotherapeut maakt beide partijen bewust welk gedrag of welke beleving de relatie verstoort door terug koppeling en checken of dit voor beiden klopt.
Bij relatietherapie op haptonomische basis is een gevoelde en beleefde oefening of een aan den lijve gevoeld contact vaak vele malen effectiever dan praten óver de problemen. Het herkennen welk patroon er in gang wordt gezet maakt dat je het ook kunt veranderen in het moment.
Zo wordt er een nieuw proces op gang gebracht en kan de aandacht worden gericht op ieders mogelijkheden om anders met zichzelf en de ander om te gaan. Hierdoor kan er meer ruimte ontstaan om een hernieuwde en volwassenere relatie te starten. Verbinding kan weer ontstaan en (affectief) contact kan weer voelbaar worden.
Bovenstaand is het meest ideale plaatje maar het kan ook zijn dat samen niet meer samen kan komen en dan is het van belang de tijd te nemen om de relatie af te ronden met respect en instemming waarin de therapeut kan ondersteunen.
Kiezen voor 1 of 2 therapeuten:
Er kan gekozen worden voor èèn therapeut die jullie aanspreekt. In onze praktijk hebben we keuze tussen Marco Buijs & Danielle Wols.
Jullie kunnen ook kiezen om te werken met een mannelijke en vrouwelijke therapeut; wat kan zorgen dat de ‘eigen’aardigheden van ieders sekse beter uit de verf kunnen komen. Het gehoord en gezien worden door iemand van ‘eigen’soort geeft herkenning en erkenning en daardoor is zoeken naar de balans een gedeelde tocht.
Ook bij familie-, werk- en buurtrelaties is een therapeuten-duo meerzijdig in luisteren en begeleiden van de herstellende relatie.