Verlies, rouw & haptonomie

als onderdeel van het leven

Start & opbouw

Start 

Het begint bij het eerste gemis dat zich meld en te pijnlijk is. De soort of de zwaarte van het verlies kun je niet wegen, kent geen oordeel maar vraagt altijd om de juiste benadering op maat. Rouw luistert nauw en is zo persoonlijk als een vingerafdruk.

Wanneer start je met praten over jouw verlies en gemis? Wanneer begin je aan jouw rouw? Hier zijn geen richtlijnen voor, geen regels en protocollen. Als je dit leest is dit waarschijnlijk omdat het alleen doen, alleen zijn, het gevoel van onbehagen, je boosheid  of de pijn groter wordt. Of het gemis juist verdwijnt en je daar dan iets van vind! Misschien kun je een mail sturen of je kunt bellen met een vraag of opmerking.

Opbouw 

We hebben geen vaste lijnen voor een opbouw voor rouw! We werken NIET aan verwerken maar lopen graag mee om de rouw als draden door je leven te weven. Verlies en gemis is er.

Welk stuk is onveranderlijk, wat kan komen tot acceptatie en waar is er nog beweging? Bewegen tussen verlies en herstel, op zoek naar een leven met leegte waarbij de veerkracht en draagkracht onder druk staan maar niet hoeven te verstarren. De haptonomie geeft het gevoel rondom rouw, letterlijk en figuurlijk, handen en voeten door de affectieve benadering in het aanraken en nabijheid.

Rouwen kan samen gaan met allerlei (heftige) gevoelens zoals verdriet, boosheid, eenzaamheid, piekeren, hulpeloosheid en/of ontevredenheid. Ook kan rouw voor lichamelijke reacties zorgen. Denk hierbij aan moeheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen, verminderde eetlust en pijnlijke gewrichten. De pijn van een rouwend lijf is mooi beschreven in een artikel Lisanne van Sadelhoff.

De haptonomie geeft het gevoel en lijfelijke reacties rondom rouw, letterlijk en figuurlijk, handen en voeten door de affectieve benadering in het aanraken en nabijheid.

Ons gemis, ons verlies laat sporen na in het lijf en dit lijf is tevens een ingang om te starten met voelen wat je nog niet eerder durfde. De titel: The body keept the score’ van Bessel van der Kolk spreekt boekdelen.

Hoe kunnen we het beste helpen?

Hoeksche Waard Mookhoek | Mookhoek 68 II | 3293 AG Mookhoek

Rotterdam Blijdorp | Stadhoudersplein 37 | 3039 ER Rotterdam

Het logo van de Vereniging van Haptotherapeuten Het keurmerk GZ Haptotherapeut

Wij gebruiken cookies.